IEC – wyjazd z partnerem (i dziećmi)

Jeśli tylko jedna osoba dostanie IEC WH, to druga może jechać jako visitor. Gdy osoba z IEC WH znajdzie pracę w min. NOC B, to mając list od pracodawcy oraz 3 payslips, może uzyskać OWP dla partnera – najszybciej i najwygodniej wybrać się po to na granicę z USA. Nie potrzeba wtedy wizy do USA. Jeśli jedziecie na IEC YP lub jedno z Was ma WP z LMIA, OWP dla partnera można uzyskać od razu przy wjeździe do Kanady.

Więcej tutaj.

Jeśli dwie osoby dostaną IEC, proponuję wyjechać jak najszybciej od dostania POE, a na granicy aktywować jedno IEC, drugiej osobie załatwić na granicy OWP po znalezieniu pracy – jak w przypadku powyżej. Drugie IEC zostawić na kolejny rok (jest ważne 12 miesięcy), by móc zrobić ten sam manewr z drugim IEC, dzięki temu będziecie mogli pracować w CA ponad rok. Przy szybkim wyjeździe i szybkim znalezieniu pracy, mogą to być prawie dwa lata. Najlepiej, jak jedna osoba została wylosowana w styczniu, a druga w dużo późniejszym terminie. Jest wtedy większa szansa, że uda się być w sumie 2 lata na IEC.

Trzeba pamiętać, ze praca musi być w min. NOC B oraz by na granicy nie dać sobie wbić drugiego IEC. Jak w imigracyjnym dacie oba paszporty, to często bez pytania z automatu wydrukują dwa WP, bo oboje macie IEC.

Dzieci dostają visitor visa z możliwością nauki na ten sam okres co rodzica WP. Należy pamiętać, by mieć więcej środków na życie (przy IEC na jedną osobę jest wymagane 2500$ plus bilet powrotny lub środki na jego zakup) oraz należy pamiętać o ubezpieczeniu na cały okres WP.

Jeśli z partnerem nie jesteście w związku małżeńskim, to związek partnerski/konkubinat należy udowodnić – jak to zrobić: tutaj.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *