Jak zostać po IEC

Jeśli przyjechałeś do Kanady na IEC, to by zostać dłużej niż rok i móc dalej pracować możesz rozważyć:

  • LMIA (jak również LMIA exempt, np. w ramach IMP);
  • EE;
  • Aplikować na jeden z programów PNP;
  • Powrót do kraju i po 6 miesiącach od końca daty naszego IEC aplikowanie na nowe IEC z innej kategorii niż byliśmy (warunki – patrz wyżej);
  • Wystąpienie o wizę studencką (oczywiście jeśli spełniasz warunki i masz odłożone fundusze na czesne);
  • Ślub z osobą będącą obywatelem Kanady lub będącą jej rezydentem z prawem stałego pobytu.

Linki, które mogą Cię zainteresować:

 

 

3 Replies to “Jak zostać po IEC”

  1. Hej, potrzebuję rady. Mój chłopak ma wizę working holiday, od miesiąca pracuje jako industrial mechanic w Ontario. Chcą go zatrzymać w firmie, a my chcemy zostać tu na stałe. Z jego obecna wizą może pracować tylko 6mcy dla jednego pracodawcy. Czytałam wszystkie opcje, ale nie jestem pewna jak to najlepiej i najszybciej rozwiązać. Poza tym niedługo będziemy lecieć do Polski na tydzień i wracamy do Kanady, czy na lotnisku urzędnicy mogą też przedłużyć wizę lub wydać open working permit? Z góry dziękuję za Twój czas!

    1. Czesc. Z jakiegp kraju ma WH skoro moze pracowac tylko do 6 miesiecy w jednej firmie? Nie mozna przedluzyc WH, jesli firma chce go zotrzymac u siebie to musi zlozyc o LMIA. By on mogl dostac OWP to Ty musialabys miec swoja WP np z IEC lub LMIA i pracowac w NOC 0, A lub B. Moze tez dostac OWP jesli Ty pojdziesz na studia. W ON bardzo ciezko jest zostac na stale, musielibyscie zalapac sie na program prowincjonalny albo EE, ciezko spelnic wymagania ale sprawdz, moze sie lapiecie. Jesli masz wiecej pytan to zapraszam na nasza grupe eKanada na FB.

      1. Hej, dzięki za odpowiedź. Jest z Niemiec. Dopiero badamy teren, ja jestem na turystycznej. Studia są na razie dla mnie nieosiągalnie drogie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *