Program dla młodych (IEC) szansą…

…na pozostanie w Kanadzie.

Program INTERNATIONAL EXPERIENCE CANADA (IEC) dostępny jest dla obywateli 32 państw, z którymi Kanada podpisała umowy bilateralne. W programie istnieje możliwość wyboru jednej z trzech kategorii: Working Holiday, Young Professionals i International Co-Op. W zależności od kraju, z którego się aplikuje można uzyskać pozwolenie na pracę do maksymalnie 24 miesięcy.

Working Holiday

Ta kategoria jest wciąż najpopularniejsza wśród młodych ludzi, ze względu na możliwość otrzymania otwartego pozwolenia na pracę. Dzięki niemu można podjąć pracę gdziekolwiek na terenie Kanady i prawie dla każdego pracodawcy. W trakcie ważności pozwolenia można również swobodnie zmienić miejsce pracy.

By móc złożyć aplikację na Working Holiday kandydat musi spełniać następujące wymogi:

  • Być obywatelem (posiadaczem paszportu) jednego z 32 państw, które mają podpisane umowy bilateralne z Kanadą
  • Posiadać ważny paszport na cały okres pobytu w Kanadzie (work permit wydany będzie tylko do daty ważności paszportu)
  • Być pomiędzy 18 a 30 lub 35 (włącznie) roku życia w trakcie składania aplikacji (dla Polski jest to wiek 35 lat)
  • Posiadać środki finansowe w wysokości co najmniej 2,500$ lub ich ekwiwalent w walucie obcej na pokrycie początkowych wydatków
  • Posiadać ważne ubezpieczenie zdrowotne na cały okres pobytu (uczestnicy programu mogą zostać o nie poproszeni na granicy przez urzędnika imigracyjnego)
  • Posiadać możliwość wjazdu do Kanady (nie może być w stosunku do nich wydany zakaz wjazdu na teren Kanady)
  • Musi posiadać wykupiony bilet lotniczy w obie strony (lub posiadać dodatkowe środki finansowe na zakup biletu powrotnego)
  • Nie mogą im towarzyszyć bliscy (małżonkowie lub dzieci mogą wjechać wraz z uczestnikiem programu ale otrzymają na granicy jedynie status wizytora)
  • Dokonać stosownych opłat procesowych.

 

Young Professionals

Niniejsza kategoria przeznaczona jest dla młodych szczególnie absolwentów wyższych szkół, którzy chcieliby zdobyć międzynarodowe doświadczenie w swoim zawodzie. Uczestnicy muszą posiadać ważną, podpisaną ofertę pracy lub kontrakt z kanadyjskim pracodawcą przez złożeniem aplikacji.
Oferta zatrudnienia musi być w zakresie istniejącego już doświadczenia zawodowego lub zdobytej edukacji. Ponadto, zawód który widnieje na niniejszej ofercie musi zgadzać się z kanadyjską listą zawodów (NOC) i należeć do grupy 0, A albo B.

International Co-Op

Ostatnia, trzecia już kategoria skierowana jest do młodych osób, które są studentami wyższych uczelni (uniwersytetu, szkoły wyższej lub policealnej) w swoim kraju. Mają one możliwość odbycia praktyki studenckiej w Kanadzie. Przez cały okres praktyk, uczestnik musi być aktywnym studentem swojej macierzystej uczelni. Osoby biorące udział w tej kategorii muszą rownież posiadać podpisaną ofertę praktyk lub stażu u kanadyjskiego pracodawcy.

Pozostanie w Kanadzie po zakończeniu programu

Szanse jakie niesie ze sobą program dla młodych prowadzi wielu uczestników do pozostania w Kanadzie na dłużej, a w rezultacie otrzymania statusu stałego rezydenta.

Przykładowo, osoba która pracowała przez pełen rok od momentu rozpoczęcia programu ma szanse na złożenie aplikacji w oparciu o swoje doświadczenie zawodowe zdobyte w Kanadzie (program Canadian Experience Class, obecnie w Express Entry) lub jeśli znalazła pracodawcę chętnego na zatrudnienie jej na kontrakt. Możliwości na stały pobyt stwarzają też programy prowincjonalne oraz federalny program dla pracowników wysoce wykwalifikowanych (Federal Skilled Worker Program, obecnie w Express Entry). Należy pamiętać o tym, że osoby które wybiorą Qebec mogą aplikować do programów przeznaczonych stricte dla tej prowincji tj. Quebec Skilled Worker albo Quebec Experience Class. Możliwości jest na prawdę wiele, jednak by nie zmarnować szansy, którą niewątpliwie jest program IEC najlepiej skonsultować dalsze kroki ze specjalistą, który wskaże drogę i dobierze najlepszy program imigracyjny.

……………………………………

Agata Rębisz – prawniczka z Polski, a obecnie członkini  Kanadyjskiej Rady Regulacyjnej Konsultantów Imigracyjnych (The Immigration Consultants of Canada Regulatory Council). Organizacja ta jako jedyna, nadaje doradcom uprawnienia do reprezentacji klientów w sprawach emigracyjnych oraz obywatelskich. Agata jest także uprawniona przez Kanadyjskie Ministerstwo Sprawiedliwości by dokonywa uwierzytelnień dokumentów potrzebnych do aplikacji emigracyjnych jako Commissioner of Oath. W swojej praktyce zawodowej wykorzystuje optymalnie wszelkie dostępne programy Rządu Kanady: federalne, prowincjonalne, biznesowe, humanitarne i łączenia rodzin (sprawy małżeńskie, sprowadzanie rodziców i dzieci). Specjalizuje się w większości programów, które umożliwiają pobyt stały lub tymczasowy w Kanadzie.

źródło: http://glospolonii.net/program-dla-mlodych-iec-szansa-na-pozostanie-w-kanadzie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *