Szanse na wyjazd

Jeśli chciałbyś wyjechać do Kanady do pracy czy na stałe, ale nie wiesz, jak się za to zabrać, warto przeanalizować poniższe możliwości:

Pozwolenie na pracę (WP)

** LMIA– więcej tutaj

a) Jaki masz zawód? Jeśli jesteś kierowcą ciężarówki, mechanikiem, czy masz wieloletnie doświadczenie w pracy na dachach, to znalezienie pracodawcy, który ma już LMIA albo złoży na nie aplikację nie jest zbyt dużym wyzwaniem i masz naprawdę sporą szansę, by takiego pracodawcę znaleźć. Jest to też najszybsza i najlepsza droga do Kanady, zwłaszcza dla rodzin. Ogólnie jest bardzo ciężko znaleźć pracodawcę (czasem wręcz niemożliwe), który spełniałby wymagania i chciał to zrobić dla osoby, której nie zna, ponieważ będzie musiał udowodnić urzędnikom, że będzie płacił Ci tyle, ile wynosi średnia stawka w CA, że zatrudni Cię na min. rok w pracy na pełen etat, że nie mógł przez min. 4 tyg. znaleźć pracownika, który jest obywatelem Kanady lub ma pobyt stały oraz że zapłaci 1000 CAD za złożenie aplikacji.
b) jest też szansa zostania dłużej w Kanadzie, gdy już tu jesteś – gdy przepracujesz jakiś czas, to pracodawca może się zgodzić złożyć dla Ciebie papiery na LMIA, byś mógł dostać nowy WP. Dzięki LMIA można dostać WP maksymalnie dwukrotnie na dwa lata za każdym razem.
c) LMIA exempt w ramach programu IMP

** Express Entry– więcej tutaj

a) Jest to system, który ma kilka programów. Musisz wykazać swoje doświadczenie zawodowe (referencje itp.), wiek, wykształcenie (musisz zrobić ECA), poziom znajomości języka (trzeba zdać IELTS lub CELPiP) itp. Po zebraniu min. 450 pkt (nie jest to stała liczba, zmienia się zależnie od kilku czynników i jest to stan na 04/04/2018) masz szansę wygrać w „konkursie” PR i przyjeżdżasz do Kanady już jako PR – jest to kolejna bardzo dobra opcja, niestety też nie najłatwiejsza. Podnieść swoją liczbę punktów można głównie szkoląc język angielski czy też francuski (i poprawiając wyniki egzaminów), a najlepiej oba oraz podnosząc swój poziom edukacji.
b) Podnieść swoją punktację można również dzięki programom prowincjonalnym.
c) Dobrym pomysłem, jeśli planujemy aplikowanie w ramach EE w przyszłości (np. po IEC) jest inwestowanie w naukę języków już teraz – chodzi głównie o zdobycie jak najwyższego wyniku w IELTSie, ale też podnoszenie poziomu francuskiego.

** International Experience Canada– więcej tutaj

a) IEC WH jest najbardziej popularną opcją dostania WP i przyjazdu do Kanady – tutaj właściwie jedynym kryterium jest wiek (18-35 lat włącznie). Rocznie 635 miejsc. WP pozwala pracować prawie wszędzie w Kanadzie, choć oczywiście przy niektórych zawodach należy mieć kanadyjskie uprawnienia. WP jest wydawany na rok bez możliwości przedłużenia.
b) IEC YP jest jak wyżej, ale należy mieć ofertę pracy (lub umowę z pracodawcą).
c) IEC Co-op jak w pkt. a), z tym, że należy być studentem i mieć ofertę pracy lub potwierdzenie stażu.

** Studia – więcej tutaj

Gdy studiujemy w Kanadzie, mamy możliwość pracowania do 20 godz. w tygodniu poza kampusem (w ramach wizy studenckiej). Po skończeniu studiów możemy aplikować o “postudenckie” zezwolenie na pracę. Może ono być na 1-3 lat – jego długość zależy od czasu trwania studiów. Rok studiów musi wynosić przynajmniej 8 miesięcy, żebyśmy mogli dostać wizę studencką z możliwością pracy poza kampusem.

** Sponsoring common law/wife/child – więcej tutaj

Program umożliwiający sponsorowanie partnera, żony, dzieci.

** Sponsoring parents/grandparents– więcej tutaj

Program umożliwiający sponsorowanie rodziców lub dziadków. Od kwietnia tego roku (2018) nie są już obowiązkowe badania medyczne. Niestety program jest uruchamiany raz w roku w styczniu i wtedy należy zgłosić chęć sponsorowania rodzica. Ze wszystkich zgłoszeń zostaje wylosowanych 5000 osób, które będą mogły być sponsorowane. Losy osób, które zrezygnują z udziału lub nie spełnią kryteriów wracają do puli, także zapisy są raz w roku, ale losowania odbywają się dopóki 5000 osób nie spełni kryteriów.

** Programy Prowincjonalne – więcej tutaj

Programy prowincjonalne (PNP) pozwalają ograniczonej w ciągu roku liczbie osób spełniających warunki programu PNP w danej prowincji (każda prowincja ma inną liczbę miejsc oraz inne wymagania) starać się o pobyt stały spoza Kanady.
Każda prowincja ma osobne programy dla osób posiadających WP i obecnie pracujących w Kanadzie.

** Zaproszenie z Manitoby – więcej tutaj

Zaproszenie z Manitoby do programu prowincjonalnego MPNP można dostać na kilka sposobów, a sam program pozwala przyjechać do Manitoby już na PR (stały pobyt), ale nie tylko.
a) Skilled Workers Overseas – (w skrócie) Trzeba mieć w MB rodzinę lub zaproszenie na Exploratory Visit z MPNP np dzięki wsparciu KPK, zawód z listy zawodów, na które jest zapotrzebowanie, odpowiednio wysoki poziom angielskiego oraz odpowiednie zasoby pieniężne.
b) MPNP Information and Employer Engagement Sessions – Coroczne targi pracy organizowane przez MPNP oraz przedsiębiorców z MB chcących zatrudnić osoby spoza Kanady. w tym roku (2018) odbyły się w maju w Berlinie. Należy najpierw złożyć wniosek do MPNP, a wybrane osoby zostaną zaproszone na targi. Osoby, które przejdą rekrutację oraz rozmowę z oficerem imigracyjnym dostaną możliwość złożenia aplikacji na 2-letnie WP oraz aplikowania na program prowincjonalny MPNP.
c)Exploratory visit – Wiza, którą wystawia KPK (Kongres Polonii Kanadyjskiej) wraz z MPNP dla 50 polskich rodzin rocznie. Polega to na tym, że osoby spełniające warunki Manitoba Express Entry Pathway poza częścią Adaptability mogą dostać zaproszenie, dzięki któremu spełnią wszystkie warunki, dostają nominację prowincji, która daje w tej ścieżce 600 pkt do EE i co przekłada się na stały pobyt.

 

7 Replies to “Szanse na wyjazd”

  1. Witam, czy jest możliwa praca przez program YP a potem dopiero Working Holidays? Czy przy YP partner/małżonek dostaje open Work Permit a potem (po określonym czasie) może aplikować o Working Holiday?

    1. Witam. Tak jest możliwość pierw składać na IEC YP, a potem IEC WH. By dostać sie na program IEC YP należy juz mieć znalezionego pracodawcę i ofertę pracy od niego. WP jaki dostaniemy będzie nas ograniczał i praca będzie możliwa tylko u tego jednego pracodawcy (ewentualna zmiana pracodawcy musi być uzasadniona i będzie potrzebna nowa WP). Partner/małżonek (partnera ciężej udowodnić jak małżonka) będzie mógł złożyć na OWP poprzez zmianę aktualnego statusu w CA (czyli z visitor na worker) między innymi pod wymogiem posiadania przez partnerkę pracy w zawodzie z jednej z tych kategorii: NOC 0, A, B. Drugi raz na IEC można aplikować po 6 miesięcznej przerwie od daty wygaśnięcia WP z IEC. Jak długo partner spełnia warunki programu IEC to może na niego składać, nie ważne jaki ma obecnie status w CA. Wszelkie dodatkowe pytania proszę zadawać na grupie eKanada na FB lub poprzez e-mail. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam

  2. Witaj! Dzięki za przeglad aktualnych programów! Mam pytanko – czy prace mogę sobie znaleźć z Pl, np. dając ogłoszenia w kanadyjskiej prasie, lub wysyłając resume do potencjalnych zainteresowanych frm zanim sobie stworze profil w EE? druga sprawa – może masz orientację, czy czy przy każdym programie muszę przechodzić testy medyczne (była u mnie operacja moze to bedzie mnie dyskwalifkować??)

  3. A jak wygląda sprawa z wymaganymi dokumentami w sytuacji, gdy klient mający siedzibę w Kanadzie zatrudnia firmę, w której jestem zatrudniona?
    Mam polskie obywatelstwo, do Kanady miałabym jechać na 2-3 miesiące by pracowac w siedzibie klienta i potem powrót do Polski. Nie zmieniam pracodawcy. Klient płaci mojej firmie za projekt, a ja dostaję pensję od mojej firmy. Wystarczy mi ETA czy muszę mieć WP?

    1. By moc pracowac na terenie Kanady potrzebujesz miec pozwolenie na prace i samo eTA nie wystarczy. Pytanie tylko jakie te pozwolenie potrzebujesz czy to Kanadyjska firma stara sie o LMIA (zapewne o LMIA exemption ale to zalezy od dlugosci pracy i profilu firmy) i potem dzieki temu dostaniesz WP czy moze jakas business visa. Firma Kanadyjska lub firma Polska powinna sie skontaktowac w tym przypadku z certyfikowanym konsultantem imigracyjnym by to dokladnie wyjasnic bo za duzo niewiadomych by moc odpowiedziec na to pytanie. Jesli na granicy przylecisz z samym eTA i celnik zorientuje sie ze przyjechalas do pracy i nie masz pozwolenia na prace to zawroci Cie pierwszym lepszym samolotem na Twoj koszt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *