Szanse na wyjazd

Jeśli chciałbyś wyjechać do Kanady do pracy czy na stałe, ale nie wiesz, jak się za to zabrać, warto przeanalizować poniższe możliwości:

Pozwolenie na pracę (WP)

** LMIA – więcej tutaj

a) Jaki masz zawód? Jeśli jesteś kierowcą ciężarówki, mechanikiem czy masz wieloletnie doświadczenie w pracy na dachach, to znalezienie pracodawcy, który ma już LMIA albo złoży na nie aplikację nie jest zbyt dużym wyzwaniem i masz naprawdę sporo szansy, by takiego znaleźć. Jest to też najszybsza i najlepsza droga do Kanady, zwłaszcza dla rodzin. Ogólnie jest bardzo ciężko znaleźć pracodawcę (czasem wręcz niemożliwe), który spełniałby wymagania i chciał to zrobić dla osoby której nie zna, ponieważ będzie musiał udowodnić urzędnikom, że będzie płacił Ci tyle, ile wynosi średnia stawka w CA, że zatrudni Cię na min. rok w pracy na pełen etat, że nie mógł przez min. 4 tyg. znaleźć pracownika, który jest obywatelem Kanady lub ma pobyt stały oraz zapłaci 1000 CAD za złożenie aplikacji.
b) jest też szansa zostania dłużej w Kanadzie, gdy już tu jesteś – gdy przepracujesz jakiś czas, to pracodawca może się zgodzić złożyć dla Ciebie papiery na LMIA, byś mógł dostać nowy WP. Dzięki LMIA można dostać WP maksymalnie dwukrotnie na dwa lata za każdym razem.
c) LMIA exempt w ramach programu IMP

** Express Entry – więcej tutaj

a) Jest to system, który ma kilka programów. Musisz wykazać swoje doświadczenie zawodowe (referencje itp.), wiek, wykształcenie (musisz zrobić ECA), poziom znajomości języka (trzeba zdać IELTS lub CELPiP) itp. Po zebraniu min. 423 pkt (nie jest to stała liczba, zmienia się zależnie od kilku czynników i jest to stan na 04/05/2017) masz szansę wygrać w „konkursie” PR i przyjeżdżasz do Kanady już jako PR – jest to kolejna bardzo dobra opcja, niestety też nie najłatwiejsza. Podnieść swoje punkty można głównie szkoląc język angielski czy też francuski (i poprawiając wyniki egzaminów), a najlepiej oba oraz podnosząc swój poziom edukacji.
b) Podnieść swoją punktację można również dzięki programom prowincjonalnym.
c) Dobrym pomysłem, jeśli planujemy aplikowanie w ramach EE w przyszłości (np. po IEC) jest inwestowanie w naukę języków już teraz – chodzi głównie o zdobycie jak najwyższego wyniku w IELTSie, ale też podnoszenie poziomu francuskiego (od lipca 2017 będą dodatkowe punkty dla frankofonów).

** International Experience Canada – więcej tutaj

a) IEC WH jest najbardziej popularną opcja dostania WP i przyjazdu do Kanady – tutaj właściwie jedynym kryterium jest wiek (18-35 lat włącznie). W tym roku (2017) były trzy osoby na miejsce (625 miejsc na cały rok). WP pozwala pracować prawie wszędzie w Kanadzie, choć oczywiście przy niektórych zawodach należy mieć kanadyjskie uprawnienia. WP jest wydawany na rok bez możliwości przedłużenia.
b) IEC YP jest jak wyżej, ale należy mieć ofertę pracy (lub umowę z pracodawcą).
c) IEC Co-op jak w pkt. a), z tym, że należy być studentem i mieć ofertę pracy lub potwierdzenie stażu.

** Studia – więcej tutaj

Gdy studiujemy w Kanadzie, mamy możliwość pracowania do 20 godz. w tygodniu poza kampusem (w ramach wizy studenckiej). Po skończeniu studiów możemy aplikować o “postudenckie” zezwolenie na pracę. Może ono być na 1-3 lat – jego długość zależy od czasu trwania studiów. Rok studiów musi wynosić przynajmniej 12 miesięcy, żebyśmy mogli dostać wizę studencką z możliwością pracy poza kampusem.

Linki, które mogą Cię zainteresować:




 

3 Replies to “Szanse na wyjazd”

  1. Witam, czy jest możliwa praca przez program YP a potem dopiero Working Holidays? Czy przy YP partner/małżonek dostaje open Work Permit a potem (po określonym czasie) może aplikować o Working Holiday?

    1. Witam. Tak jest możliwość pierw składać na IEC YP, a potem IEC WH. By dostać sie na program IEC YP należy juz mieć znalezionego pracodawcę i ofertę pracy od niego. WP jaki dostaniemy będzie nas ograniczał i praca będzie możliwa tylko u tego jednego pracodawcy (ewentualna zmiana pracodawcy musi być uzasadniona i będzie potrzebna nowa WP). Partner/małżonek (partnera ciężej udowodnić jak małżonka) będzie mógł złożyć na OWP poprzez zmianę aktualnego statusu w CA (czyli z visitor na worker) między innymi pod wymogiem posiadania przez partnerkę pracy w zawodzie z jednej z tych kategorii: NOC 0, A, B. Drugi raz na IEC można aplikować po 6 miesięcznej przerwie od daty wygaśnięcia WP z IEC. Jak długo partner spełnia warunki programu IEC to może na niego składać, nie ważne jaki ma obecnie status w CA. Wszelkie dodatkowe pytania proszę zadawać na grupie eKanada na FB lub poprzez e-mail. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam

  2. Witaj! Dzięki za przeglad aktualnych programów! Mam pytanko – czy prace mogę sobie znaleźć z Pl, np. dając ogłoszenia w kanadyjskiej prasie, lub wysyłając resume do potencjalnych zainteresowanych frm zanim sobie stworze profil w EE? druga sprawa – może masz orientację, czy czy przy każdym programie muszę przechodzić testy medyczne (była u mnie operacja moze to bedzie mnie dyskwalifkować??)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *